Wil je nog meer weten over Blueriq?
In een groot aantal blogs hebben we Blueriq beschreven vanuit een heleboel invalshoeken. Deze blogs zijn de afgelopen jaren gepubliceerd op LinkedIn en de Blueriq website. Hier vind je alle inhoudelijke blogs terug, gebundeld in verschillende categorieën.
Download het boek als pdf of vraag het aan als fysiek exemplaar (zo lang de voorraad strekt).
Onderstaande blogs staan allemaal op zichzelf, maar hebben wel gemeenschappelijk dat ze wat dieper ingaan op wat Blueriq is en hoe het zich verhoudt tot andere systemen.
De diepte in:
Lego als analogie voor Blueriq. Handig, maar het past niet altijd. Net als de blokjes.
Lees het artikelEr wordt mij vaak gevraagd naar de verschillen tussen Blueriq en andere modelleer-, lowcode, no code en citizen development platformen. Soms een specifiek platform, soms gewoon Blueriq vergeleken met alle andere.
Lees het artikelBlueriq speelt vaak een rol tot en met het punt van overeenstemming tussen de consument en het bedrijf of instantie dat bepaalde producten of diensten verleent. Daarna nemen andere systemen het vaak over. Via een stekker.
Lees het artikelOf we nu een uurtje bezig zijn in de cursus Blueriq in een dag, of we zijn bijna helemaal klaar: deze vraag komt bijna elke keer. Ik leg het graag uit.
Lees het artikelIk: "Kunnen jullie dat uitleggen?"
Zij: "Nee sorry, maar het klopt wel hoor!"
Wil je weten waar dit - waargebeurde - gesprek over gaat...
Make your own rules is een motto van het platform Blueriq. Jarenlang stond het zelf in ons logo. Mooi zinnetje, beetje speels en met een knipoog kun je het zelfs rebellerend vinden.
Lees het artikelMet Blueriq programmeer je niet, maar modelleer je. En ook nog eens declaratief. Dat betekent dat je vertelt tegen Blueriq wat de afleiding is, en niet wanneer hij die moet uitvoeren. Ideaal om sudoku's mee op te lossen!
Lees het artikelDe structuur van ons platform op hoofdlijnen is beschreven in onderstaand artikel.
Lees het artikelWaar is Blueriq op z'n best? In het (voor de aanvrager vaak) onzekere traject van aanvraag tot overeenkomst.
Lees het artikelBij de eerste kennismaking met Bleuriq kwamen veel nieuwe concepten aan bod. In een diagram gevangen kon ik er weer chocola van maken.
Lees het artikelIn een vijfluik doen we uit de doeken wat écht Dynamisch Case Management is en hoe we dat - met een Blueriq zaak - waar kunnen maken.
Vijfluik over Blueriq DCM (in zes delen):
Wanneer je applicatie zich qua proces gedraagt volgens de dynamiek van al die verschillende klanten en hun wensen.
Lees het 1e artikelWanneer je je proces- en zaakontwerp supermakkelijk kan aanpassen aan de alsmaar veranderende wereld van wet- en regelgeving.
Lees het 2e artikelDeze update gaat over de verschillen tussen een volgordelijk en regelgedreven procesmodellen, in beide invalshoeken.
Lees het 3e artikelIn dit artikel staat de Blueriq-zaak centraal, de rode draad van een volledig regelgedreven dynamisch case management applicatie.
Lees het 4e artikelIn de eerste vier delen van dit DCM-vijfluik heb ik gepleit voor een Blueriq-zaak. Die is regelgedreven en heeft een proces zonder vooraf gedefinieerde volgorde. Je zou kunnen denken dat een zaak dan ook niet meer is dan dat regelgedreven proces. Niets is echter minder waar.
Lees het 5e artikelIk was ooit in een Escaperoom met meerdere kamers die je achter elkaar moet ontgrendelen. Bij binnenkomst in de eerste kamer ging iedereen direct fanatiek zoeken en puzzelen. Ik liep meteen naar de uitgang van de eerste kamer en voelde of de deur open was. “Je doet het helemaal verkeerd Menno. Je moet puzzelen.”
Lees het artikelBlueriq Fit
Ik lijk met deze titel mijn eigen vakgebied te ondermijnen. Wel vreemd, want als je de 59 voorgaande blogs leest, zou je haast denken dat ik probeer te zeggen dat werken met Blueriq juist wél een kunst is.
Lees het artikelLeverancier X komt op je pad, met een prachtige tool, product, platform, taal of suite. Het gaat al jouw problemen oplossen. Ze vertellen je dat het alles kan, makkelijk te gebruiken, uitbreidbaar als een dolle, gebruikersgemak is nooit een issue, wow. Je denkt zelfs aan wereldvrede.
Lees het artikel
In het eerste deel van dit drieluik beschreven we waarom het geen kunst is om versie 1.0 van een applicatie te maken, waarna in het tweede deel werd uitgelegd waarom een PoC vaak geen goede basis biedt voor een versie 1.0. Wij denken dat een 0.1 versie verder uitwerken, samen met de klant, een betere aanpak is.
Lees het artikel
Ik heb misschien Blueriq nodig, want ik heb zo'n last van... In deze zes blogs wordt beschreven bij welke symptomen Blueriq een oplossing kan zijn.
Dokter! Dokter!:
Ontevreden klanten die niet als standaard gezien willen worden
en applicaties die lang in de lucht moeten blijven.
Lees het 1e artikel
Improviserende medewerkers met eigen administraties en applicaties die niet overweg kunnen met snel wijzigende processen.
Lees het 2e artikel
Alsmaar veranderende regels en beleid
en schaduwdossiers en noodzakelijk handmatige afhandelingen.
Lees het 3e artikel
Medewerkers met veel kennis van zaken die klagen over saai repetetief werk
en complexe producten en diensten.
Lees het 4e artikel
Een IT landshap dat wel een update mag gebruiken
&
Problemen met samenwerking in de keten
Lees het 5e artikel
Samenvatting van alle 10 mogelijke symptomen die kunnen duiden op de noodzaak om Blueriq in te zetten.
Lees het artikelEen serie over het kloppend hart van Blueriq: Logica en de Rule Engine. Logica kan bijna overal in een Blueriq model gebruikt worden, waardoor onze rule engine op heel veel plekken aan het werk gaat. Deze verschillende plekken komen voorbij in deze serie.
Het kloppend hart van Blueriq:
Dit tweede deel laat het belangrijkste onderdeel van Blueriq logica zien: de beslistabel.
Lees het artikel