tegels-test
door Menno Gülpers Blog

Alles moet door mijn handen, Menno

"Alles moet door mijn handen, Menno". Dat was het antwoord van mijn zwager Robert op de vraag waarom het zo lang zou duren om de badkamer van ons vorige huis te verbouwen. Dat is alweer een tijdje geleden, maar ik moest daar vorige week ineens aan denken.

Wat Robert bedoelde, is dat je op moment 0 een stapel materiaal klaar hebt liggen: buizen, tegels, lijm, voegsel, zakken stuc. En op moment x is alles klaar. Maar tussen moment 0 en moment x moet alles - maar dan ook écht alles - door zijn handen gaan. Dat is de essentie van bouwen.

Waarom moest ik daar dan ineens aan denken? Veel mensen gebruiken voor lowcode of een modelleerplatform een architectuur-analogie. Bouwen met Blueriq verschilt eigenlijk teveel van bouwen met "echte" spullen om dat een eerlijke vergelijking te laten zijn. Wij kunnen bijvoorbeeld met een druk op de knop een complete zaak, met dashboard en zelf gekozen fasering en activiteiten, termijnbewaking, statussen, beslissingen, documenten, etc. in de lucht hijsen. Pakweg 30 dagen modelleerwerk (door een snelle business engineer, niet eens een gemiddelde) binnen 2 seconden bereikt.

Dat kan onze Robert niet, 30 dagen werk in 2 seconden. En hij is echt geen gemiddelde timmerman, met zijn 25 jaar ervaring is hij één van de beste in zijn vak, maar hij kan niet sneller werken dan zijn handen aankunnen. In de bouw is natuurlijk wel het een en ander te standaardiseren of parallelliseren door met meerdere mensen tegelijk te werken. Maar als er tegels gezet moeten worden, doen ze dat toch echt per stuk en niet per wand. Laat staan per kamer. Of per huis. En dat kan in software weer wel.

In deze blogs heb ik het veel gehad over de voordelen van modelleren ten opzichte van programmeren. In termen van mijn zwager: met lowcode of modelleerplatformen gaat niet elke tegel door de handen, maar betegel je met één druk op de knop een hele wand. Die eerst vanzelf perfect glad gemaakt en voorgestreken wordt. Maar we kunnen bij Blueriq nog een stapje verder: we hijsen ook complete huizen de lucht in. Die vervolgens alleen nog maar ingericht hoeven te worden, en natuurlijk aangesloten worden op de gemeentelijke infra.

Het is een feest om met de Blueriq software te mogen werken. Maar ik verheug me wel op het voorjaar, als ik samen met mijn zwager beschoeiingsbakken ga maken naast ons huis. Tientallen piketpalen rammen en zware planken vastzetten met slotbouten... En alles gaat door de handen. Heerlijk.

Wil je meer weten over Blueriq? Kijk eens op onze kalender en schrijf je in voor de cursus Blueriq in een dag. Die geef ik elke maand, online. Zonder reistijd en files hebben we dan allemaal meer tijd om 's avonds nog (met de handen) te klussen.

Meer weten?

Wil je meer weten of verder praten over het Blueriq platform? Leer het Blueriq Platform kennen via de Blueriq Academy of lees er alles over op de Platform pagina.

Contact Blueriq Academy