Blog Ilona bibliotheken en puzzelboekjes
door Ilona de Leeuw - Kanters Blog

Bibliotheken, puzzelboekjes en Blueriq

Als kind vond ik het al leuk om naar de bibliotheek te gaan. Rijen vol boeken, allemaal beschikbaar om te ontdekken. Ik had mijn boeken vaak snel uit en las de meeste boeken maar één keer, dus het was zonde om ze te kopen. Ik las bijvoorbeeld boeken uit de “Famous Five” serie van Enid Blyton. De bibliotheek had de hele serie en ik heb ze allemaal geleend.  

Die liefde voor boeken heb ik doorgegeven aan mijn kinderen. Dat zijn net zulke boekenliefhebbers. Een uitje naar de bibliotheek in Leerdam vinden mijn kinderen altijd leuk. Zodra we binnenstappen,  lopen ze direct naar de hoek voor hun leeftijd. Op zoek naar hun volgende avontuur om in te verdwijnen. 

Ook thuis hadden we een kleine bibliotheek. We hadden bijvoorbeeld een hele rij stripverhalen van Suske & Wiske. Deze heb ik meerdere keren gelezen, de leukste las ik elke vakantie opnieuw. Tegenwoordig staan ze in de boekenkast in de woonkamer en lezen mijn kinderen ze opnieuw en opnieuw. De cirkel is rond. 

Naast boeken was ik ook gek op puzzelboekjes: woordzoekers, Zweedse puzzels, kruiswoordpuzzels, noem maar op. En ook hier zijn mijn kinderen dol op. Elke vakantie gaan ze mee, inclusief de nodige pennen, potloden en viltstiften. 

Het idee van een bibliotheek - waar een set boeken maar één keer gekocht hoeft te worden, zodat een grote groep mensen allemaal gebruik kan maken van die set boeken - werkt niet alleen met papieren of digitale boeken. Het principe is ook toepasbaar op het bouwen van applicaties met Blueriq. 

De bibliotheek in Blueriq 

In Blueriq heb je ook de beschikking over bibliotheken, de zogenaamde libraries. Je kunt gebruik maken van een external library, zoals die bieb in Leerdam, of de internal library. De external library is zoals de bibliotheek in Leerdam: een centrale verzameling (in dit geval van modellen, componenten, functionaliteiten en/of definities) waar veel mensen gebruik van kunnen maken. Maar je kan én mag er geen boeken aan toevoegen.  

Bij de internal library, zoals de boekenkast in de woonkamer met Suske en Wiske’s, is dat anders. Deze boekenkast kan én mag je zelf uitbreiden met nieuwe boeken. Je bouwt je eigen verzameling aan herbruikbare componenten die passen bij jouw applicatie of oplossing. 

Of je nu kiest voor externe of interne libraries, het concept werkt omdat boeken in beide libraries door iedereen gelezen kunnen worden en voor iedereen gelijk zijn. Het werkt omdat de inhoud niet verandert. Het boek blijft hetzelfde boek, voor iedere lezer (mits je ze heel houdt natuurlijk, maar dat terzijde). En dat is precies waarom het belangrijk is om geen ‘puzzelboekjes’ in je libraries te stoppen. 

Puzzelboekjes 

Mijn andere hobby was namelijk het maken van puzzelboekjes. Deze schreeuwen juist om bewerkt te worden, om ingevuld te worden en om opgelost te worden. Deze zijn daarna niet meer bruikbaar voor een andere lezer. De antwoorden zijn immers dan al ingevuld en zichtbaar, zelfs al vul je ze in met potlood. In softwaretermen betekent dit: componenten of modellen die afhankelijk zijn van specifieke aanpassingen per gebruiker of per case. Die zijn niet geschikt om op te nemen in een gedeelde bibliotheek. De kans is groot dat iemand iets verandert zonder dat een ander dat merkt – met bugs of onvoorziene gevolgen tot gevolg.  

Net als in de echte bibliotheek draait het bij Blueriq libraries om het optimaal delen van kennis en functionaliteit. Door in te zetten op herbruikbare, onveranderlijke componenten en hier slim gebruik van te maken. Kies wel altijd voor leesboeken in je libraries en niet voor puzzelboekjes. Laten we die maar bewaren voor op vakantie.  

Meer weten?

Wil je meer weten over Blueriq libraries? Of waarom je echt de Famous Five serie van Enid Blyton moet lezen? Neem dan contact op met Ilona. 

Bekijk profiel
Ilona
de Leeuw - Kanters
Solution Architect