Iedereen kent de uitdrukking "het topje van de ijsberg" wel; je lijkt alles te zien en/of onder controle te hebben, maar onder dat topje zit nog een héél groot deel waar je, in het ergste geval, geen weet van hebt dat het bestaat. Of klaar voor bent. Vaak is dit ook het geval bij een eerste versie van een oplossing die een organisatie maakt. De kracht van Blueriq zit wat mij betreft juist onder dat topje van de ijsberg.
We geven regelmatig een demo, gebaseerd op de gewenste oplossing van de klant. Of we maken een POC of MVP waar we het gros van de functionaliteit die wordt gevraagd al hebben geïmplementeerd. Naast al het enthousiasme, waar ik het nu niet over ga hebben, ontvangen we wel eens de opmerking: 'Bedankt voor de demo, maar we verwachten dat we het zonder Blueriq ook wel zelf kunnen bouwen'.
Ons antwoord is dan heel eenvoudig: Ja, dat kan!
Stip aan de horizon
Echter, het is wel van belang om na te denken over de stip aan de horizon voor de beoogde oplossing. De eerste versie van een applicatie bevat zelden alle gewenste functionaliteit voor het gehele proces op alle momenten. Na een eerste versie wordt een applicatie verder doorontwikkeld en daarbij neemt bijna altijd de complexiteit en vraag voor bepaalde functionaliteit toe. Daar ontkomt geen bedrijf aan.
Naast alleen functionaliteit, zijn er ook nog veel 'randzaken'. Denk bijvoorbeeld aan een startup die een keten overstijgende oplossing in de cloud wil plaatsen. Na de initiële eerste versie zullen ketenpartners wellicht eisen dat de oplossing voldoet aan alle wet- en regelgeving en is certificering, zoals bijvoorbeeld SOC2, een wens. Of denk aan het afsluiten van een verzekeringsproduct. The happy flow is af te vangen met het uitvragen van 6 velden, maar wat gebeurt er met de 95% van de gevallen waarin de happy flow niet van toepassing is? En wat gebeurt er als het proces heel veranderlijk is door wetgeving?
Demo = topje van de ijsberg
Het deel wat een klant ziet tijdens een demo of POC, is het typische topje van de ijsberg van Blueriq. Als je alleen naar het bovenste deel kijkt, lijkt het op het eerste gezicht niet zo bijzonder wat Blueriq kan. Waarschijnlijk kun je het zelf ook realiseren. Of er zijn concurrenten die het wellicht sneller kunnen. Maar als je kijkt naar het gehele plaatje, dus inclusief de mogelijke toekomstige vragen voor bepaalde functionaliteit en bijkomende randzaken, wordt het een stuk complexer. En daar is het Blueriq platform nou net uitermate geschikt voor.
In Blueriq zijn alle randzaken, we noemen ze vaak non-functionals, out of de box geregeld. Denk aan logging, audit trail, multi tenancy, rechten en/of rollen, versiebeheer, database management, high availability, schaalbaarheid, hosting en nog veel meer. Het grote voordeel hiervan is dat je dan als klant nog meer kan focussen op functionaliteit, omdat je weet dat dit goed geregeld is.
Klaar voor verandering
Daarnaast is Blueriq op zijn best in een veranderende omgeving, omdat het gemaakt is met modellen. Modellen kun je gemakkelijk later aanpassen en geven aan beter overzicht. Wanneer regels of wet- en regelgeving veranderen, of wanneer er nieuwe functionaliteiten bij komen die ervoor zorgen dat de applicatie net iets anders werkt, dan hoef je niet in de code te zoeken waar dit stuk regelgeving ook alweer zat of te zoeken waar je de nieuwe functionaliteit kunt toevoegen. Pas het gewoon aan en de basis blijft staan. Zo groeit een oplossing van Blueriq met je mee. Hoe groot de oplossing of vraag (óf ijsberg) ook wordt.
Wil je meer zien van de Blueriq ijsberg of wil je weten wat er nog meer kan met jouw oplossing? Neem dan contact op met Bart.