Er wordt mij (en mijn collega docenten) vaak gevraagd naar de verschillen tussen Blueriq en andere modelleer-, lowcode, no code en citizen development platformen. Soms een specifiek platform, soms gewoon Blueriq vergeleken met alle andere. Tijdens Blueriq cursussen is dat natuurlijk een logische vraag en ik doe dan ook mijn best deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Dat doe ik overigens zonder te vertellen wat die andere platformen allemaal hebben of niet hebben. En ik noem ze ook bewust niet bij naam. Je weet vast wel welke ik bedoel - en zo niet, ook prima.
Ik ga uit van onze kracht. Daar gaan we:
Onze rule engine heeft overal invloed. Natuurlijk om (primaire) beslissingen op een nette, inzichtelijke, overdraagbare en onderhoudbare manier te modelleren, berekeningen te doen, risico te bepalen en producten af te leiden. Maar de rule engine zorgt ook voor dialoog op maat; met relevante vragen die je dichter naar het doel leiden.
In andere platformen kan ook gerekend worden, maar vaak is dat imperatief (doe eerst dit, daarna dat, 20 goto 10) en niet declaratief. Het voordeel van declaratief is dat je alleen maar met behulp van modellen en een intuïtieve expressie-taal hoeft te vertellen wat de afleiding is, onze belofte is dat Blueriq voor je uitzoekt wanneer die afleiding uitgevoerd moet worden. En dat dan ook voor je doet.
Veel platformen hebben Dynamisch Case Management. Blueriq ook, maar dan regelgedreven. In een vijftal artikelen is beschreven wat dat inhoudt, in een notendop komt het erop neer dat we onze rule engine continu inzetten om te bepalen wat we in een zaak allemaal kunnen doen: alles wat de klant (of de medewerker of intermediair) dichter bij het doel van de zaak brengt. DCM in Blueriq is dus niet het eindeloos modelleren van flowcharts, maar het modelleren van beslissingen. Beslissingen over recht, hoogte en duur van producten en diensten. Maar ook bijvoorbeeld betrokkenheid, taken, documenten, autorisatie en notificaties zijn allemaal regelgedreven.
Blueriq heeft geen eigen database. We willen ons domeinmodel namelijk snel en vaak kunnen wijzigen, omdat wet- en regelgeving, beleid en producten vaak wijzigen, waar we makkelijk op in moeten kunnen spelen. Met Blueriq maken we dus geen system of records, CRM of transactioneel systeem. Met dit soort randsystemen koppelen we, liefst met de standaarden die daarvoor gelden. We halen - om onze afleidingen te kunnen doen - informatie uit deze randsystemen op en "doen ons ding". Dat doen we vaak via een regelgedreven zaak die de klantreis ondersteunt en als het doel van de klant bereikt is, schrijven we die informatie weer naar deze systemen weg (of publiceren het). Overigens moet ik dat wel iets nuanceren: onze regelgedreven zaak wordt wel opgeslagen tussendoor hoor, klanten hoeven hun aanvraag dus niet in een enkele sessie af te ronden.
Er zijn nog veel meer verschillen te noemen, zeker als je de vergelijking met veel andere platformen maakt. Maar grofweg zijn dit de drie belangrijkste. Voor mij - als liefhebber van complexe beslissingen, met een gezonde aversie tegen het uittekenen van processen en niet zo'n fan van SQL - genoeg om voor Blueriq te blijven kiezen!