Als je het hebt over persoonlijke dienstverlening, dan komt er niets dichterbij dan de zorg. Iedere dag hoor ik vol bewondering en respect de verhalen van mijn vrouw Marijke aan, die werkt als verpleegkunde in de zorg. Toch wordt het verpleegkundigen niet gemakkelijk gemaakt. Er gaat veel tijd zitten in randzaken, zoals administratie. Tijd die niet besteed kan worden aan het geven van zorg. Hoe kun je dit omdraaien en alle tijd en energie steken in aandacht voor de cliënt? Door hét meest gebruikte middel van de zorgverlener naar de 21ste eeuw te brengen.
Als zorgverlener wil je alle tijd en aandacht geven aan een cliënt. Het écht helpen van mensen, daar krijg je energie van. Dat is de reden waarom je voor het beroep hebt gekozen. Dan wil je je niet druk maken over tijd, geld of administratie. Duurt het iets langer dan gepland om die ene patiënt echt te helpen? Dan doe je dit gewoon. Ook al betekent dit dat je verderop in je dienst in de knoei komt met je tijd. De planning houdt ten slotte alleen rekening met de minimale tijd die ‘nodig’ is.
Het fysieke zorgdossier
Onlangs ervaarde ik zelf hoe het geregeld is met ‘basis zaken’ in de zorg. De oma van Marijke werd hulpbehoevend en kreeg thuiszorg. Om de zorg goed te kunnen verlenen en te administreren, werd er een dossier gemaakt. Tot mijn grote verbazing werd er geen digitaal dossier gemaakt, maar een fysiek dossier. De klassieke zorgmap, die 40 jaar geleden ook al bestond. In deze fysieke map wordt alles bijgehouden. Welke medicatie er nodig is, wanneer deze gegeven moet worden, het verslag van de huisarts als hij op bezoek is geweest en de verslagen van de verzorging en verpleegkundigen.
Ik was oprecht verbaasd. We leven in 2019 - een tijd waarin alles steeds digitaler wordt - maar blijkbaar wordt er nog steeds gebruik gemaakt van papieren administratie. Juist in een situatie waar alle partijen zoveel kunnen winnen als ze overgaan naar een digitaal systeem. Het principe van het dossier, alle informatie op 1 plek, is natuurlijk handig. Iedereen weet waar ze moeten kijken voor de laatste informatie, die correct en up to date is. Alleen wel super onhandig dat dit op 1 fysieke plek is. Want wanneer jij bepaalde informatie nodig hebt, is die niet altijd zo snel gevonden.
Tijd voor een digitaal zorgdossier!
Een verpleegkundige zou voor aankomst al alles moeten weten van de cliënt. Omdat ze voor binnenkomst in de digitale zorgmap al kan lezen wat de laatste status is van de cliënt. En wanneer de huisarts voor het laatst op bezoek is geweest en welke medicijnen ze slikt. Dat is fijn, omdat de verpleegkundige overal komt en ze zo altijd de correcte informatie bij de juiste cliënt voor zich heeft. En iedereen die bij de cliënt komt, heeft dan ook dezelfde informatie tot zijn beschikking. Vanaf het moment dat de verpleegkundige dan binnenkomt, kan alle beschikbare tijd besteed worden waar het écht om draait. Het helpen van de cliënt. Ik weet dat het kan met de technologie van vandaag.
Ik gun het de verpleegkundige en de cliënt!
Wil je meer weten over het verhaal van Paul-Leander? Of ben je benieuwd hoe wij organisatie binnen de zorg kunnen helpen? Neem dan contact op met Paul-Leander voor meer informatie.