hoe-en-wat-juisten-afmeting
door Menno Gülpers Blog

De wat-en-hoe-val

Onlangs is er een overkapping geplaatst aan ons huis, om meer in onze tuin te kunnen zitten (en thuiswerken nog leuker te maken). Op de grens van onze tuin en die van de buren wilde ik een muurtje, dat wilden de buren ook heel graag.

In overleg met de aannemer maakte ik een grote fout. Althans, ik vind dat een grote fout. De aannemer vond dat helemaal niet, hij is echt niet anders gewend. "Zo zijn bijna al mijn klanten", zei hij.

Wat deed ik verkeerd?

Ik trapte in de wat-en-hoe-val

Wat is die val?

Dat is dat je dus niet alleen zegt wat je wilt, maar ook hoe je dat gedaan wilt hebben. Dus een wens én de daarbij horende oplossingswijze.

Ik zei namelijk tegen de aannemer dat ik een muurtje wilde onder de spie op de erfgrens. En dat dat gemetseld moest worden met dezelfde stenen als de rest van het huis en daarna gestuct.

Mijn aannemer keek mij verbaasd aan en zei: "Zal ik jou vandaag eens een heleboel geld besparen? Wat als ik dat muurtje moet stucen, kan ik net zo goed grote kalkzandsteenblokken metselen. Veel goedkoper, veel minder uren, precies hetzelfde resultaat."

Dat kennen wij ook


Ook in mijn werkende leven maak ik zulke situaties mee. Omdat ik zelf ook in deze val trapte bij de bouw van dat muurtje, wil ik het graag opnemen voor de klanten die in de wat-en-hoe-val trappen.

De oplossingen die wij maken voor onze klanten, kunnen we niet zonder onze klanten maken. Zij zijn de kennishebbers van de regels die wij moeten implementeren en weten alle requirements. Maar heel vaak vertellen ze ons niet alleen wat we moeten maken, maar ook hoe.

Neem bijvoorbeeld opslag van een aanvraagzaak tijdens het aanvraagproces. Dat die zaak tijdens dat proces opgeslagen moet worden - zodat iedereen die daar recht op heeft er op de juiste momenten bij kan - is nogal wiedes. Maar hoe die zaak opgeslagen wordt, maakt in dat geval niet uit. Als gebruiker wil je dat die zaak (of het gedeelte ervan dat je mag zien) getoond wordt als je erom vraagt, maar hoe die zaak opgeslagen is (relationeel, platte tekst, als 1 object, etc), is echt niet van belang.

Hetzelfde geldt voor (ingewikkelde) afleidingen. In onze kennismodellen zijn regels declaratief gemodelleerd, en daarmee is het eigenlijk wel klaar. De Blueriq rule engine zorgt ervoor dat de afleiding gebeurt op basis van dat declaratieve model. Hoe die afleiding gebeurt vertel je niet aan Blueriq, alleen maar wat er moet gebeuren. En Blueriq garandeert dat die afleiding op het juiste moment plaatsvindt.

Terug naar de aannemer. Ik ben blij met mijn muurtje. Grote blokken, van maar € 2,45 per stuk. Als het de komende weken een beetje opgedroogd is, wordt het nog bedekt met een mooie laag buitenstucmortel. Of zoiets, ik bemoei me natuurlijk niet met wat het moet zijn. Alleen maar hoe het eruit komt te zien. Hé wacht, nu is het ineens een hoe-en-wat-val geworden...

Meer weten?

Wil je meer weten over het Blueriq platform? 

Contact