Onlangs had ik een discussie met een onderzoekspartner van Blueriq over Large Language Models en hoe deze worden gebruikt. Tijdens dat gesprek kwam een bekend gezegde over modellen bovendrijven. “All models are wrong, but some are useful.” Dat zette me aan het denken. Geldt dit ook voor Blueriq-modellen? En zo ja, hoe gaan we ermee om als we het mis hebben?
Dit gezegde resoneert enorm bij mij. Het werd voor het eerst bedacht door een statisticus, en als wiskundige heb ik precies hetzelfde soort modellen gemaakt. En ze waren inderdaad allemaal fout. Je kunt niet tot op de seconde voorspellen wanneer mensen een maaltijd gaan bestellen. Maar weten dat tussen 17:00 en 19:00 waarschijnlijk 30 tot 50 bestellingen worden gedaan en tussen 19:00 en 21:00 waarschijnlijk 20 tot 30, is erg nuttig.
In dit voorbeeld is het vrij duidelijk waarom het model fout is. We werken met kansen en onzekerheden. In natuurkundige modellen is het ook logisch. Het model is vaak een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Als de windweerstand 0,01% van de vergelijking uitmaakt en dat binnen de foutmarge valt, is het logisch om het weg te laten. Maar geldt dit ook voor Blueriq-modellen?
In Blueriq modelleren we regels en beleid. Dit gaat dus niet over toeval of de natuur. Dit is een model van iets dat al door mensen is verzonnen. Dus een Blueriq-model zou gewoon perfect de regels moeten volgen, toch? Ja, een Blueriq-model volgt de regels en het beleid precies zoals ze moeten worden geïnterpreteerd. Heb ik dus de uitzondering gevonden? Is het mogelijk dat we een model hebben dat niet fout is?
Nee, zelfs Blueriq-modellen zijn fout. Blueriq-modellen zijn inherent fout, omdat beleid inherent fout is. Je moet aan bepaalde regels voldoen om een hypotheek aan te vragen, omdat we er zeker van willen zijn dat u die hypotheek kunt betalen. Toch zijn er mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen. Je krijgt alleen een bepaalde subsidie als hier volgens de regels voor in aanmerking komt, maar dit betekent niet dat je de subsidie ook echt nodig hebt. En als je niet in aanmerking komt voor een subsidie, betekent dat ook niet dat je deze niet nodig hebt.
Dus een Blueriq-model is fout, is het dan nog nuttig? Jazeker! Dankzij onze oplossingen weten miljoenen Nederlanders precies welke informatie we nodig hebben om automatisch te beslissen over hun aanvragen voor hypotheken, verzekeringen, subsidies, etc. Dit bespaart kenniswerkers kostbare tijd bij het verwerken van deze aanvragen. En deze besparingen wegen ruimschoots op tegen de kosten van het af en toe verkeerd hebben over wie zijn hypotheek kan betalen.
Toch houden we er niet van om het mis te hebben over belangrijke levensbeslissingen. Dit is de reden dat we bij onze oplossingen ook altijd een kenniswerker in de kracht zetten om de beslissing te nemen. Zo kan de kenniswerker besluiten om je, als je net zonder baan zit, toch een hypotheek aan te bieden omdat je wel al drie banen aangeboden hebt gekregen. Uiteraard binnen de kaders waarin deze kenniswerker dit mag, inclusief vier-ogenchecks waar nodig. Zo corrigeren we onze fouten en zorgen we zowel voor efficiëntie waar mogelijk, en voor menselijkheid waar nodig.
Wil je meer weten over kracht van Blueriq in het hypothekenlandschap? Of over de technologie van ons platform? Neem dan contact op met Rik.