Blog genai voor business engineer
door Rik Schepens Blog

GenAI voor de Business Engineer

Generative AI, of GenAI, is een intrigerende en snel evoluerende technologie van onze tijd. Met de overvloed aan blogposts en influencers die dit onderwerp bespreken, kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe deze technologie je echt kan helpen. Als Business Engineer kun je baat hebben bij GenAI op drie verschillende niveau’s: op process, platform en persoonlijk niveau. In deze blog – ironisch, ik weet het – zal ik delen hoe GenAI je gaat helpen bij drie belangrijke aspecten in je rol als Business Engineer.

Proces effectiviteit
Als Business Engineers zijn we verantwoordelijk voor het modelleren van processen. GenAI kan in dergelijke processen worden gebruikt om taken uit te voeren. Taken zoals het categoriseren van claims op basis van hun beschrijving.  Dit hebben we onlangs bij een klant geïmplementeerd en uit de eerste tests blijken hiermee niet alleen een paar minuten per claim te worden bespaard, maar ook de datakwaliteit te worden verhoogd. Er wordt door kenniswerkers namelijk een stuk minder in de overige categorie geplaatst. 

Geautomatiseerde taken zijn vanzelfsprekend al mogelijk met Blueriq.  Met GenAI zijn er echter veel meer toepassingen beschikbaar. In tegenstelling tot door regel gestuurde taken, is voorzichtigheid wel geboden bij “hallucinatie”   als het gaat om GenAI-taken. In het genoemde voorbeeld werd 80% goed ingedeeld, maar die andere 20% moest nog wel met hand worden aangepast. Het zal daarom vaak nodig zijn dat een gebruiker de resultaten verifieert. Gelukkig is het verifiëren van AI nog steeds sneller dan het zelf categoriseren van claims. 

Persoonlijke effectiviteit
Als Business Engineer gaat je rol verder dan het in elkaar klikken van modellen. Het komt regelmatig voor dat je juridische teksten analyseert, presentaties geeft of blogs schrijft. GenAI gaat je hierbij helpen door sneller eerste analyses en drafts te maken.

Persoonlijk vind ik ChatGPT een waardevol hulpmiddel bij het schrijven van deze blogs. Ik schrijf eerst mijn gedachten en ideeën op in een ruwe versie, zonder me zorgen te maken over mijn schrijfstijl. Vervolgens vraag ik ChatGPT om het om te zetten in een goed geschreven blogpost. ChatGPT bekijkt de inhoud zorgvuldig en verbetert de schrijfstijl. Ik bekijk het dan nog een laatste keer, pas nog wat aan en voilà - de kwaliteit is aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de eerste versie. 

Platform effectiviteit
Tot slot komen we bij platformeffectiviteit. Deze categorie richt zich op hoe je efficiënter te werk kan gaan bij het creëren van oplossingen met het Blueriq platform. Dit heeft geen betrekking op een specifieke taak in een proces, maar hoe het model tot stand komt.

Tools zoals GitHub CoPilot bestaan al om te helpen bij programmeertaken. Ik heb het genoegen gehad om met enkele van deze tools te werken en was verbaasd over hoeveel ze hebben geholpen mijn programmeervaardigheden te verbeteren.  

Modelleren heeft echter mijn voorkeur, omdat je er sneller business waarde mee maakt. Op dit moment zijn we aan het experimenteren hoe we dergelijke hulpmiddelen in Encore kunnen integreren en het is slechts een kwestie van tijd voordat deze er zijn.   Weet iemand al een leuke naam voor deze Blueriq-assistent ? Ik vind Clippy wel leuk klinken, maar ik denk dat die naam al bezet is 😊.

Meer weten?

Wil je meer weten of graag verder praten over GenAI en Blueriq? Neem dan contact op met Rik.

Contact Rik
Rik
Schepens
PLATFORM INNOVATION LEAD & STUDENTEN COÖRDINATOR