Door Hans van Rooij, Youri Vaes en Menno Gülpers.
In het eerste deel van dit drieluik beschreven we waarom het geen kunst is om versie 1.0 van een applicatie te maken, waarna in het tweede deel werd uitgelegd waarom een PoC vaak geen goede basis biedt voor een versie 1.0. Wij denken dat een 0.1 versie verder uitwerken, samen met de klant, een betere aanpak is.
Het komt voor dat een PoC - nadat hij af is - ergens op een plank stof ligt te vangen. Ook bij ons. Let wel, dan kan de PoC en het hele traject daaromheen nog steeds heel zinvol zijn geweest! Maar toch voelt het als zonde. Daarom pakken wij dat anders aan.
Een PoC wordt gemaakt om aan te tonen dat een product in staat is om het probleem van de klant op te lossen. Vaak wordt dan de bestaande werkwijze en het bestaande proces van die klant als uitgangspunt genomen. Dat kan ertoe leiden dat de "oude wijn in nieuwe zakken" verpakt wordt. Wij noemen dat
Dat staat voor Old Operation + IT = Very Expensive Old Operation. De invoering van een nieuwe technologie zoals Blueriq heeft dan vast nog wel allerlei voordelen, maar de kern van het probleem is niet altijd op te lossen met alleen een andere technologie. Nieuwe technieken bieden nieuwe mogelijkheden: ook de manier van werken kan vaak anders!
Om die nieuwe manier van werken echt te kunnen ervaren, bouwen we samen met de klant versie 0.1 van de nieuwe oplossing. Het hoeft niet af te zijn, maar je moet er al wel echt in kunnen werken, met een ingewikkelde case, van begin tot eind, met een paar zogenaamde stubs (voorlopige voorzieningen).
Vergelijk het met werken in een nieuwe keuken: We zorgen ervoor dat je een complex recept kunt bereiden, maar de aansluitingen ‘faken’ we nog even. Dus je hebt al echte kastjes, hangend en staand. En een echte koelkast en vriezer, maar die zijn nog niet aangesloten. We plaatsen de wasbak, maar sluiten die nog niet aan op het riool. Emmertje eronder voldoet ook. De oven en het fornuis worden aangedreven door een accu, of in het geval van gas: met een campingsetje. We kunnen dus koken en bakken, op de nieuwe manier! Tijdens het ervaren van deze nieuwe keuken kan er nog van alles gewijzigd worden. Omdat we met Blueriq modelleren in plaats van programmeren, kan dat ook eenvoudig en snel. Kastjes kunnen eenvoudig nog vergroot, verkleind, verschoven en verhangen worden. De wasbak kan nog makkelijk naar de zonkant verplaatst worden. Bij het fornuis kan toch die afzuigkap komen die de luchtjes naar beneden in plaats van naar boven afzuigt. En als de magnetron toch een steamer had moeten zijn… Dan regelen we dat ook. De versie waarmee de bakkers met succes (en misschien zelfs met plezier!) hun complexe gerecht hebben kunnen bereiden, noemen we versie 0.1. Daarna, in volgende iteraties, sluiten we de keuken verder aan op de bestaande infra.
Om nog even in de keuken te blijven: bij een PoC doet iemand voor hoe het eruit ziet als je een recept zou maken, en met een beetje geluk kook je zelf ook een beetje mee. In een keuken met triplex kastjes, met een nepfornuis, en ook nog zonder echte koelkast. En vaak ook niet het meest ingewikkelde recept. Als je dan akkoord bent met de plek van de kastjes en het fornuis, vervang je die door de echte kastjes en de echte apparaten. En begin je wat dat betreft dus weer helemaal opnieuw.
Nog niet helemaal. De keuken is pas klaar als er ook andere gerechten kunnen worden bereid én de echte aansluitingen er liggen. Dat doen we met onze applicaties ook. We spelen meer cases na en breiden de applicatie uit waar dat nodig blijkt. Uiteindelijk sluiten we de (benodigde) koppelingen aan: de versie 0.1 breiden we uit tot een 1.0. Als we samen met de gebruikers tot de conclusie komen dat de functionaliteit goed genoeg is om praktisch alle cases uit te kunnen voeren, maken we ons klaar voor de eerste livegang.
IT is nooit af. Als je een applicatie in de praktijk gaat gebruiken, doe je een hoop ervaring op. Dan blijkt de bestekbak toch op een onhandige plaats te zitten en moest dat ene kastje toch wat groter. De pannenkast blijkt ook wat te klein. Die praktijkervaringen verzamelen we en leveren we twee weken later op in een versie 1.1. Growing live, dus. Op naar de volgende wijzigingen!
Dit deel sluit het Hopper-drieluik over onze aanpak af. Voor meer leesvoer zie onze actueelpagina of bak met ons mee op cursus!
Wil je meer weten of verder praten over platformen en programmeertalen?
Neem dan contact op .