Zo, dat is eruit. Hiermee laat ik vast een hoop wenkbrauwen van collega's en misschien ook wel klanten fronsen.
Lowcode, Nocode en Citizen development zijn benamingen die de afgelopen jaren gebruikt worden om van een IT-product te zeggen dat je er niet mee programmeert. So far so good, want dat doe je met Blueriq ook niet. Met Blueriq maak je zeker geen lappen code.
Ook zie je deze benamingen om aan te geven dat je veel sneller applicaties maakt dan met high coding, zoals programmeren tegenwoordig genoemd wordt. Ook hier denk ik: Klopt. Immers zijn Lowcode, Nocode en Citizen development platformen zo ingeregeld dat heel vaak voorkomende acties die voelen als huiswerk (of erger nog: strafwerk) voor je uit handen genomen worden.
Maar de bijsmaak, of erger nog: het unique selling point, van Lowcode, Nocode en Citizen development is ook: Iedereen kan ermee werken. Omdat het allemaal heel simpel is. En daar gaat de vergelijking met Blueriq mank.
Blueriq wordt namelijk ingezet wanneer de materie complex is. Bijvoorbeeld omdat het proces complex en vooraf onvoorspelbaar is. Of wanneer er geen sprake is van "het proces", omdat er simpelweg teveel mogelijke soorten klanten en complexe producten zijn om die combinatorische explosie uit te schrijven. Of wanneer het proces best eenvoudig te noemen is, maar de beslissingen complex zijn. Of (en daar smullen we het meest van!): beide. Complex proces en complexe beslissingen.
Veel bedrijven denken dat hun beslissingen en processen niet complex zijn, maar hebben daarbij alleen de happy flow in gedachten. Als die happy flow bijvoorbeeld meer dan 90% van de gevallen dekt, hebben ze misschien wel gelijk. Tenminste, als je voor die overige 10% voldoende personeel hebt om dat handmatig op te pakken. Maar meestal valt veel minder dan 90% in de happy flow, is onze ervaring. En dan is er dus toch sprake van een complex proces of complexe beslissingen. Want de andere gevallen moeten ook geautomatiseerd worden. Het lijkt me sterk dat je tevreden bent met een geautomatiseerd proces dat slechts 20% van de gevallen dekt en de rest handmatig opgepakt moet worden.
Beslissingen en processen zijn ook nog eens heel vaak aan verandering onderhevig. Je hebt dan op enig moment meerdere versies van processen en regels. Ook dan geldt: De processen en beslissingen lijken misschien eenvoudig, maar zijn dat toch niet.
In complexe situaties hebben we met Blueriq dus de meeste toegevoegde waarde. En dat betekent dus bijna automatisch dat niet iedereen lekker mee kan bouwen. Daar is weldegelijk opleiding voor nodig. Opleiding om ons modelleerplatform te kunnen gebruiken, en opleiding hoe je die complexe processen en beslissingen vertaalt naar Blueriq-modellen.
Wie - een deel van - de 83 voorgaande blogs gelezen heeft weet dus wat Blueriq wél is. En anders staat het in de vorige alinea: Blueriq is een modelleerplatform. Preciezer nog: een regelgedreven modelleerplatform. Met Blueriq maak je dus geen lappen code, maar inzichtelijke en beheersbare modellen, waarbij visuele representaties van het domein, de processen en de complexe beslissingen inzicht en overzicht geven en de complexiteit beheersbaar maken. Maar het is niet simpel.
Overigens zou Blueriq wel simpel kunnen zijn. Namelijk wanneer we er simpele oplossingen mee maken. Met alleen maar de happy flow dus, en de meest rudimentaire beslissingen. Dat kan makkelijk met Blueriq. Maar voor die simpele oplossingen bestaan tegenwoordig heel veel Lowcode, Nocode en Citizen development tools!
~ Disclaimer: Ik wil niet de snob lopen uithangen en zeggen dat je bij de beste 1% van je klas moet horen om te kunnen business engineeren met Blueriq. Maar speciaal zijn onze business engineers wel!
Ben je benieuwd wat er dan allemaal mogelijk is met ons lowcode modelleerplatform? Neem dan contact op.