Blueriq-16
door Frank van den Hul Blog

Laagdrempelig bezwaren registreren met Blueriq

Waar besluiten worden genomen, hebben burgers en ondernemers het recht om in bezwaar te gaan. Voor een klantgerichte en efficiënte dienstverlening is het van belang dat een bezwaar laagdrempelig ingediend kan worden. Ook is het essentieel dat er wordt voldaan aan wetgeving, zoals de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb) en de Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer (Wmebv).

In deze blog staan we stil bij de verschillende mogelijkheden die het Blueriq Bezwaar en Beroep systeem biedt om een bezwaar te registreren. We behandelen de volgende manieren:

1. Direct in het klantportaal door bezwaarmaker;

2. Invoeren door administratief medewerker namens bezwaarmaker;

3. In het primaire zaaksysteem bij het besluit.

Direct in het klantportaal

In het Bezwaar en Beroep klantportaal kan elke burger of ondernemer die zakendoet met de instantie, veilig en eenvoudig een bewaar indienen.

De bezwaarmaker kan zich veilig en vertrouwd aanmelden via eHerkenning of DigiD. Hiermee wordt, via het centrale klantsysteem, de identiteit van de bezwaarmaker bepaald. Na het inloggen ziet de bezwaarmaker lopende en eerder afgehandelde bezwaarzaken in het dashboard.

Hier heeft bezwaarmaker ook de mogelijkheid om een nieuw bezwaar in te dienen. Het invoeren wordt vergemakkelijkt met een interactief formulier.

Het systeem helpt de bezwaarmaker om een zo compleet mogelijk bezwaar in te dienen. Hiervoor wordt gevraagd om:

· Een kenmerk van het bezwaar;

· Een document met het bezwaarschrift, dat geüpload kan worden;

· Eventuele bijlagen zoals een machtiging;

· Een toelichting op de reden voor het indienen van het bezwaar

Hierna wordt er gevraagd naar de kenmerken van het primaire besluit waarop bezwaar gemaakt wordt. Hiertoe kan de bezwaarmaker het referentienummer van het besluit invullen en de brief met het besluit uploaden. Dit zorgt ervoor dat bij de behandeling alle relevante gegevens inzichtelijk zijn. Alle geüploade documenten worden opgeslagen bij de bezwaarzaak en zijn voor zowel bezwaarmaker als behandelaars inzichtelijk. Als de Bezwaar en Beroep applicatie gekoppeld is aan het primaire zaaksysteem, wordt hiermee ook een koppeling gelegd tussen het besluit en het bezwaar.

Om te voldoen aan de Wet Modernisering Elektronisch Bestuurlijk Verkeer zijn alle invulvelden optioneel.

Tot slot wordt de bezwaarmaker gevraagd akkoord te gaan met de verwerking van de verstrekte gegevens en wordt bevestigd dat alle gegevens naar waarheid zijn ingevuld.

Het ingediende bezwaar is direct zichtbaar in het klantportaal van de bezwaarmaker. Hiermee is er permanent toegang tot alle gegevens van het bezwaar, inclusief gegevens en documenten die gegenereerd worden tijdens de behandeling.

Ook is de bezwaarmaker in staat om, waar mogelijk, het bezwaar aan te vullen of in te trekken.

Invoeren door administratief medewerker namens bezwaarmaker

Als een bezwaar op een andere manier ingediend wordt, zoals per post, e-mail of bij de balie, kan een administratief medewerker het bezwaar invoeren. Deze functionaliteit kan per rol worden aangezet. De medewerker gebruikt dezelfde formulieren als de bezwaarmaker. Allereerst kan echter worden vastgelegd op welke wijze het bezwaar ontvangen is.

In de tweede stap dienen de gegevens ingevuld te worden van de bezwaarmaker. Hierbij is een particulier, een onderneming of een gemeente in te voeren. Naast de bezwaarmaker zijn ook de gegevens van een eventuele gemachtigde in te vullen - een persoon of instantie die het bezwaar namens iemand anders heeft ingediend. 

Er is ook aan te geven of de bezwaarmaker een derde-belanghebbende is. Bijvoorbeeld; een bezwaarmaker ondervindt last van een afgegeven vergunning aan zijn of haar buurman.

Vervolgens worden de gegevens van het bezwaar en het primaire besluit ingevoerd, net zoals de bezwaarmaker dit zelf zou doen. Om het proces te vereenvoudigen is de medewerker ook direct in staat om de betrokken regeling (bijvoorbeeld een subsidieregeling) te selecteren. Hiermee wordt toewijzen van het bezwaar eenvoudiger en gaat, als dit zo is ingesteld, zelfs automatisch.

Na het invoeren van alle gegevens van het bezwaar wordt er automatisch een zaak aangemaakt. Ook hier zal de bezwaarmaker, indien mogelijk, in het klantportaal de zaak kunnen inzien, aanvullen of intrekken.

In het primaire zaaksysteem bij het besluit

Organisaties die Blueriq ook gebruiken als primair zaaksysteem bieden bezwaarmakers de beschikking over één klantportaal waarin aanvragen, besluiten en bezwaren inzichtelijk zijn.

Hiermee is de functionaliteit aanwezig om direct vanuit een primair besluit bezwaar te maken. Ook hebben zowaar bezwaarmaker als medewerker één plek waarin alle gegevens en documenten over aanvraag, besluit en bezwaar geïntegreerd zijn.

Meer weten?

De flexibele mogelijkheden van de Blueriq Bezwaar en Beroep oplossing zorgen ervoor dat een bezwaar eenvoudig, laagdrempelig en in overeenstemming met wetgeving ingediend kan worden. Wilt u meer weten over de voordelen van deze applicatie? Neem dan contact op met Frank.

Contact Plan een afspraak
Frank
van den Hul
Commericeel manager

Contact

Stel je vraag aan Frank