Voor wie het nog niet kent, terugkijken! Legomasters, de leukste afvalrace op tv. Door dit succesvolle tv-programma is mijn analogie met Lego (die ik al 7 jaar gebruik) ineens heel actueel geworden.
Het werkt ook zo fijn, om mensen die nog nooit van Blueriq gehoord hebben, de werking van ons platform uit te leggen aan de hand van Lego. Dat gaat in het kort als volgt:
De linker stapel vergelijk ik met klassieke programmeertalen, die als doel hebben om er alles mee te kunnen maken. Met de atomaire blokjes in vele kleuren kun je echt alle kanten op. Maar wel steeds from scratch. Lego heeft de afgelopen 40 jaar een transitie ondergaan, door allerlei thema's op de markt te brengen, zoals Lego Friends, Lego Art en Lego City. Die thema's zorgen ervoor dat je binnen dat thema veel sneller kunt bouwen. Maar je kunt binnen zo'n thema niet meer alles maken.
Dat is hoe ik Blueriq positioneer: doordat we als platform allerlei typen blokken voor de business engineer klaargezet hebben (zoals zaak, pagina, beslissing, taak, dashboard, en zo zijn er nog tientallen), modelleer je veel sneller dan wanneer je alles from scratch opbouwt. Daarnaast is ons platform zo ingericht dat de blokken ook allemaal standaard gedrag hebben, dus een stapel blokken doet ook meteen van alles.
Echter, met deze set blokken in Blueriq is niet alles in de hele wereld te maken. Met Blueriq bevinden wij ons in de wereld van de (complexe) aanvragen, waar veel regels een rol spelen, vaak nog in verschillende versies. Dat we dus met Blueriq geen robotarmen aan kunnen sturen of de aandelenbeurs kunnen afspeuren op zoek naar interessante aandelen is geen ramp. Het feit dat we bijvoorbeeld in een paar weken tijd de aanvraagstraat voor een tegemoetkoming voor gedupeerde ondernemers kunnen implementeren, maakt dat gemis ruimschoots goed. We zijn immers niet op aarde om alles te kunnen bouwen met ons platform.
Een risico met deze analogie is dus dat ik misschien de illusie wek dat we maar heel weinig kunnen. En dat is natuurlijk niet waar. We hebben tientallen grote klanten waar veel verschillende applicaties draaien, met verschillende functionaliteit. Dat komt omdat we met ons platform een boel oplossingen kunnen maken, voor onder andere hypotheken, vergunningen, subsidies, inspecties en burgerzaken.
Een groter gevaar van de Lego-analogie is het instructieboekje. Bij elk doosje dat je koopt zit er zo een, waarin stap voor stap uitgelegd wordt hoe je je hotel, Death Star of Central Perk café moet bouwen. Dat hebben we niet bij ons platform natuurlijk. Je wordt wel gewezen op fouten, er zijn suggesties voor verbetering in je model en je kunt gebruik maken van allerlei slimme templates, maar je moet als business engineer ook echt een heleboel zelf ontwerpen! En dan is de ene constructie mooier, steviger en robuuster dan de andere. Dat maakt business engineering ook zo'n leuk vak.
Ooit zat er iemand in mijn cursus die na het aanhoren van mijn Lego-analogie heel enthousiast vertelde: "Schitterend! Ik wil Blueriq, want het maakt immers geen zak uit wie je achter de knoppen zet. Volg gewoon het instructieboekje en iedereen maakt precies dezelfde modellen." Gelukkig werd deze persoon door de rest van de groep verbeterd en hoefde ik niet veel te repareren, maar ik hou dit voorval wel altijd in mijn achterhoofd als ik de Lego-analogie gebruik. Want dat wil ik er nou net niet mee zeggen...
De derde reden waarom deze analogie soms niet zo sterk is, heeft te maken met het feit dat de blokken in Blueriq allerlei variabelen hebben, zodat ze precies passen op de plek waar je ze wilt hebben. Soms zelf automatisch, zoals een pagina die vanzelf precies zo groot is als wat erop staat. Of regels die altijd op het juiste moment uitgevoerd worden, zonder dat je die in volgorde hoeft te zetten. Dat is het voordeel van onze software en dat voordeel heeft Lego niet. Met de Lego-analogie wil ik natuurlijk niet de suggestie wekken dat Blueriq blokken heeft en dat je het met die blokken moet doen. Punt uit. Nee, je sculpt die blokken naar jouw wens en plaatst ze dan in het model. Maar als je met Lego ergens een blokje met een breedte van 3½ studs nodig hebt, dan heb je echt pech.
Waarom gebruik ik dan toch deze analogie? Vooral omdat iedereen Lego kent. En ik kan in heel korte tijd uitleggen wat Blueriq is, wat de voor- en nadelen zijn ten opzicht van maatwerk en wat je ermee kan bouwen. Dat Lego ook door onze concurrenten gebruikt wordt als analogie en ook in heel veel andere meer markten, neem ik voor lief. Het unieke van Blueriq blijkt al snel, als ik de cursisten aan het bouwen zet. De fonkel in de oogjes - zelfs in online cursussen heel goed zichtbaar - maakt deze soms wat wankele analogie ruimschoots goed.
Wil je meer weten of graag verder praten over de mogelijkheden van het Blueriq platform? Neem dan contact op.