Blueriq Financial Services richt zich op datagedreven procesondersteuning van keten-overstijgende klantreizen. De vraag of je recht hebt op bepaalde wettelijk beschikbare voorzieningen speelt hierbij een belangrijke rol. Daarom hebben wij bij Blueriq in het afgelopen half jaar onderzocht hoe een “regelservice” (een door bedrijfsregels gedreven API) kan worden ontwikkeld die wet- en regelgeving op een consistente manier toepast.
Hierin is het van belang dat wet- en regelgeving op een transparante en eenduidige manier wordt geïnterpreteerd en omgezet naar regelspecificaties die bruikbaar zijn voor softwareontwikkeling. Anders kunnen er situaties ontstaan waar verschillende organisaties dezelfde wet- en regelgeving op een andere manieren interpreteren. Dit willen wij samen met regels.overheid.nl en andere betrokken partijen voorkomen. Daarom heeft Blueriq een methode opgesteld om op een betrouwbare en controleerbare manier van wet- en regelgeving naar regelservice te komen.
Tijdens het opstellen van de methode hebben wij een Proof of Concept (PoC) gemaakt voor een regelservice die de pensioengerechtigde leeftijd bepaald. Dit is echter slechts het begin. Om de methode verder te toetsen en ontwikkelen, moeten er meer regelservices gemaakt worden en moeten er duidelijke afspraken komen over de eisen vanuit regels.overheid.nl.
Regels.overheid.nl heeft samen met marktpartijen, waaronder Blueriq, de doelstelling opgesteld om te komen tot een gevalideerde regelspecificatie set die door iedereen betrouwbaar gebruikt kan worden. Aan deze doelstelling zijn vier eisen verbonden: traceerbaarheid, uitlegbaarheid, verantwoording en onderhoudbaarheid. Deze eisen gelden voor zowel de regelservice als voor de documentatie over hoe wet- en regelgeving naar regelservice is omgezet. Zo moet het resultaat van de regelservice te herleiden zijn naar de gerelateerde wet- en regelgeving en de regelspecificaties, en moet het resultaat worden toegelicht. Met deze eisen in gedachten hebben we een methode opgesteld.
De overheid stelt beleid op om richtlijnen te geven aan de doelen die ze willen halen. Om deze richtlijnen concreet en controleerbaar te maken, wordt wet- en regelgeving opgesteld. Wet- en regelgeving is echter niet direct toepasbaar in de praktijk, zoals in dit geval voor het ontwikkelen van een regelservice. Hiervoor moeten eerst regelspecificaties opgesteld worden.
Om zulke specificaties op een betrouwbare manier op te stellen wordt een grondige wetsanalyse uitgevoerd. In deze analyse wordt op basis van alle gerelateerde wet- en regelgeving de interpretatie vastgesteld, die vervolgens wordt omgezet naar de specificaties. Deze specificaties vormen de fundering voor de regelservice doordat ze worden verwerkt in de requirements, de regelservice zelf en de tests. In aanvulling op de inhoudelijke of functionele specificaties, gelden er ook non-functionele eisen van de overheid waaraan moet worden voldaan, zoals beveiliging, REST-API designregels en authenticatie.
De ontwikkelde regelservice levert op basis van de gestuurde gegevens een resultaat. Dit resultaat moet worden voorzien van stapsgewijze toelichting, ter verklaring van het gegeven antwoord. Hierdoor wordt het resultaat direct gekoppeld aan de regelspecificaties en de onderliggende wet- en regelgeving, waarmee de transparantie en controleerbaarheid wordt geborgd.
Wil je meer weten over onze regelservices of ben je benieuwd hoe Blueriq jouw organisatie kan helpen? Neem dan contact op met René.