Header Blog Renee zonnepanelen
door Renée van Roosmalen-Stumpel Blog

Een aanvraag per post? Dat het nog bestaat.

Onlangs besloten mijn man en ik ons huis verder te verduurzamen. We kozen ervoor om zonnepanelen op ons dak te leggen. Na het leggen van de panelen kunnen we de btw terugvragen van deze aankoop. Ook bij deze overheidsinstantie is er nog wat te winnen als het gaat om klantgerichtheid. De Belastingdienst doet namelijk zelf niet aan verduurzamen: er gebeurt nog veel ‘op papier’.

Wij hebben voor zonnepanelen gekozen omdat we klaar willen zijn voor de toekomst en zelfredzamer willen zijn. Toch is het een flinke investering. Daarom ben ik blij dat de overheid het mogelijk te maakt om de btw terug te vragen op de aankoop. Natuurlijk wil ik een gegeven paard niet in de bek kijken, maar het is nog niet zo eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen. 

Laat ik je meenemen in het proces van de aanvraag voor btw-teruggave. Het proces start met het invullen van een formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’. Deze kan je als particulier niet online invullen, maar moet je uitprinten en vervolgens handmatig invullen. Gelukkig hadden we nog postzegels in huis, want het formulier moest vervolgens op de post naar de Belastingdienst.

Vervolgens moeten we 10 werkdagen wachten. Daar is op zich niets vreemds aan. Ik vraag me af wat de Belastingdienst doet in die 2 weken. Wordt het formulier weer ingescand en krijg ik digitaal een antwoord? Of verwerken ze het ook nog op de ouderwetse, papieren manier? Binnen de 10 beloofde werkdagen, ontvangen we uiteindelijk 3 enveloppen, zoals ook vooraf aangegeven. Drie lossen enveloppen, waarvan een met een gebruikersnaam, een met een wachtwoord en een enveloppe met het formulier aangifte omzetbelasting. Weer via de post.

We hebben ervoor gekozen om de partij die onze zonnepanelen heeft geïnstalleerd, ook de btw-teruggave te laten regelen. Dus moeten we de enveloppen opsturen naar deze organisatie. Met deze gegevens kunnen zij vervolgens inloggen in een portaal en ons aanmelden voor de btw-teruggave. Gelukkig hebben we vooraf gekozen om het uit te besteden. Ik las namelijk op de website van de Belastingdienst dat we ons zelf moeten aanmelden als ‘btw-ondernemer’ als we het zelf willen regelen. Toch bijzonder, als particulier.

Ik was oprecht verbaasd toen ik kennismaakte en las over dit proces van de Belastingdienst. Het past niet in een wereld van ‘voor 22:00 uur besteld, morgen in huis’, waarbij je alles makkelijk zelf kunt regelen, op het moment dat het jou uitkomt en via het kanaal waar je de voorkeur aan geeft. . De Belastingdienst kan dit proces een stuk makkelijker en leuker maken. De meest voor hand liggende stap is het digitaliseren van de formulieren. Dat lijkt me vandaag de dag hygiëne. Nog fijner zou een online omgeving of portaal zijn waar ik mijn aanvraag kan starten. Een omgeving waar alleen die informatie en vragen worden getoond die voor mij persoonlijk relevant zijn. En waar kan ik mijn aanvraag tussentijds kan inzien. Het zou nog mooier zijn als ook externe betrokkenen toegang krijgen. Zoals in ons geval de organisatie die onze btw-teruggave regelt. Zodat de medewerkers van de Belastingdienst steeds als er weer extra informatie beschikbaar is, de juiste acties kunnen doen om de aanvraag snel te verwerken en geen tijd te verspillen aan het inscannen van stukken en dergelijke.

Het hele aanvraagproces staat voor mijn gevoel sterk in contrast met de reden om zonnepanelen te nemen. Wij kiezen voor verduurzamen terwijl de Belastingdienst het aanvraagproces op papier en per post doet. Dit kan met kleine stappen nu al een stuk duurzamer en eenvoudiger. Daar kunnen we onze handen wel voor uit de mouwen steken.