Begin 2021 hebben de CIO's van het Rijk de I-Strategie voor Nederlandse overheidsorganisaties gepubliceerd met een vijfjarenplan. Dit betreft de digitale transformatie binnen de overheidssector. Inmiddels zijn de vijf jaren bijna verstreken en kijken we uit naar de nieuwe I-Strategie. In hoeverre heeft Blueriq bijgedragen aan de voorgaande strategieplannen en wat kan Blueriq voor de overheid in de toekomst betekenen op het vlak van digitale transformatie?
In de afgelopen jaren heeft Blueriq samen met overheidsbedrijven mooie projecten gerealiseerd voor de burgers. Mooie voorbeelden hiervan zijn:
Dankzij de kracht van het modelleerplatform en de slimme collega's met domeinkennis en expertise is het ons samen met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gelukt om binnen vier weken een oplossing te realiseren.
Resultaat:
Subsidieaanvragen voor ondernemers die door COVID zijn getroffen werden gedigitaliseerd, dit resulteerde in meer dan 200.000 aanvragen in drie maanden tijd.
Een krachtig systeem gerealiseerd voor de afhandeling van bezwaar en beroep zaken waarbij door middel van bijvoorbeeld termijnbewaking en het werkverdelingmechanisme efficiënter zaakgericht wordt gewerkt en voldaan aan wet- en regelgeving.
Resultaat:
Bij RVO maken meer dan 200 gebruikers hier gebruik van.
Configurabel systeem waarmee NVWA (Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) volledig in control blijft om meer dan 30.000 meldingen per jaar van mogelijke overtredingen op voedsel- en warenwetten op te volgen. Middels de software oplossing is NVWA in staat gesteld om zaakgericht te werken.
Resultaat:
Blueriq heeft hierbij veel handmatig werk overgenomen van registratie tot beoordeling en afhandeling waardoor NVWA collega's efficiënter en met een lagere foutgevoeligheid kunnen opereren.
Naast de drie bovengenoemde voorbeelden zijn er nog een tal van mooie voorbeelden hoe Blueriq bijdraagt aan een betere dag van morgen. Ben jij benieuwd naar meer klantcases of details van de eerder genoemde voorbeelden? Bekijk dan onze klantenpagina. De geschiedenis is kleurrijk, maar de toekomst biedt potentie voor nog veel meer projecten!
In de I-Strategie wordt er gesproken over ambities om innovaties te omarmen en bedreigingen in de kiem te smoren. Door de talloze mogelijkheden om data in te zetten als vertrekpunt in plaats van sluitstuk kan Blueriq hier een grote bijdrage aan leveren. De kracht van de standaard Blueriq oplossingen zoals een zaaksysteem; bezwaar en beroep, vergunningsaanvragen, subsidieaanvragen en WOO-verzoeken worden namelijk gedreven door data. Business Engineers met domeinkennis modelleren applicaties op basis van datamodellen in het platform van Blueriq om zulke oplossingen te realiseren. Door slimme toepassingen van bedrijfsregels en landelijke wet- en regelgeving kan de tool op basis van de beschikbare informatie automatisch keuzes maken, procesonafhankelijk.
Aansluitend op de bovenstaande alinea is hiervoor het Dynamic Case Management (DCM) principe bedacht. Met de notatie van DCM kunnen taken in een zaak getriggerd worden op elk moment, afhankelijk van hoe de applicatie is geconfigureerd om zich te gedragen. Denk hierbij aan beslistabellen, bedrijfsregels en overige condities- en validaties.
Beslistabel om te valideren of iemand recht heeft op kinderbijslag en welk bedrag
Het platform van Blueriq ondersteunt beide notaties, zowel Business Process Management (BPM) als Dynamic Case Management (DCM). Afhankelijk van de situatie en wensen kan er voor een van de twee of een combinatie van beiden worden gekozen.
Met BPM wordt een proces gestandaardiseerd vastgelegd; de procesfaseringen en stappen per fase in combinatie met de aanwezige rollen/actoren zijn vooraf vastgelegd en kunnen middels gateways (beslismomenten) situatiegericht het proces doorlopen.
Met DCM wordt een proces dynamisch gehouden; er worden procesfaseringen en activiteiten onderkent die per proces kunnen plaatsvinden in combinatie met de aanwezige rollen/factoren. Bij DCM worden de activiteiten per fase beschikbaar gesteld op basis van de aanwezige informatie. Als het systeem herkent dat de juiste input aanwezig is om aan een taak te beginnen, kunnen de verschillende benodigde collega's hier onafhankelijk van elkaar aan beginnen. Zo kan het ook zijn dat er bij bepaalde zaken of dossiers specifieke activiteiten niet van toepassing zijn omdat dit simpelweg overbodige administratiewerkzaamheden zijn; wat zonde is van de tijd en geld.
Aan de linkerzijde wordt een beknopte BPM kanttekening vertoond (geel), aan de rechterzijde DCM (blauw). Hieruit is te herleiden hoe bij BPM volgens vaste processtappen zaken worden doorlopen ten op zichte van DCM aan de rechterzijde; dynamisch.
Kortom, er is geen goed of fout; het blijft geheel situatieafhankelijk. Blueriq biedt beide smaken aan en denkt graag met overheidsorganisaties mee in het bepalen van de juiste Way-of-Working (WoW) om tot de ideale; en persoonlijke dienstverlening te komen.
Als trouwe partner van de Nederlandse Overheid denkt Blueriq graag mee in hoe we samen de "I" in het hart kunnen brengen. Met onze slimme en gestandaardiseerde softwareoplossingen dragen we bij aan een verdere digitalisering van de overheid. Hierbij zetten wij ons in om zowel ambtenaar als burger gebruikersgemak te bieden bij het online regelen van zaken en bieden we transparantie in lopende zaken. Samen gaan wij graag hand-in-hand de toekomst tegemoet met onze super slimme collega's en uitdagende opdrachtgevers!
Graag spar ik samen met jou over ideeën, initiatieven en ervaringen voor digitale transformatie binnen de publieke sector. Neem voor meer informatie contact met me op.